13 Mayıs 2012 Pazar


KRİZOKOL
KRİZOKOL, TAŞA KARIŞMIŞ MİNERALLERE BAĞLI OLARAK BİR ÇOK FARKLI ÇEŞİDİ OLABİLİR.EFSANEYE GÖRE BU DEĞERLİ TAŞIN ELİAT ÇEŞİDİ ORİJİNAL OLARAK KRAL SÜLEYMANIN HAZİNELERİNDE BULUNMUŞTU.

Krizokol renkleri,açık yeşilden derin maviye doğru  çeşitlilik gösterir.saf örnekler mücevheratta kullanılmayacak kadar yumuşaktır.Daha çok yarı değerli taş olarak takılarda kullanılır.Krizakol kadıköytaşı ve kuvars gibi farklı mineraller içerebilir.Bu değerli taşın adı bir zamanlar altın parçalarını yapıştırmak için  kullanıldığından “altın yapışkanı”  anlamıyla Yunancadan gelir.

YUMUŞAK DEĞERLİ TAŞ
KÖKENİ
Saf krizakol çok yumuşaktır ve insan tırnağı ile çizilebilir.Değerli olan parçalar, kadıköytaşı kuvars ve bazen opal gibi mineral ve değerli taşlar ile karışarak sertlikleri artan çeşitleri oluşur.Bu mineraller krizakolun dayanıklığını artırır.Buna bağlı olarak parçalar her zaman büyük özenle taşınmalı ve sadece saf su ile temizlenmelidir.
Krizakol hava ve suyun etkisi ile oksitlenmiş bakır kaynaklarında bulunur.Katılaşmadan önce taş silika,su ve bakır içeren bir jel oluşturur.Krizakol dünyada oldukça yaygındır.Büyük ve önemli kaynakların bazıları Şili de yer alır.Çıkartıldığı diğer bölgeler arasında Kongo,İtalya,Rusya ve Zahire bulunur.A.B.D de ise Arizona,Nevada,New Meksico ve Pensilvanya da yaygın olarak çıkartılmaktadır.İngiliz Adalarında da taş yaygın olarak çıkartılmaktadır.

KESİMİ
Krizakol kesilebilecek kadar sert olduğu zaman, kubbeli kaboşon şeklinde kesilir yada cilalanarak oymalarda kullanılır.Küre şeklinde ve dekoratif amaçlıda işlenir.
BENZER TAŞLAR
Eliat taşı krisokola,turkuaz ve sahte malasitin eşit karışımından meydana gelmiş ender doğal bir birleşimdir.ilk kez günümüzde İsrail’de bulunan Sina yarımadası keşfedilmiştir.Değerli taşın bu çeşidi bazen değerli turkuaz’dan bile daha gerçek bir görünüme sahip olur.krizokol genellikle azurit, kuprit,hemimorfit,malakit ,smitsonit,turkuaz ve variskit ile birlikte bulunur.krizokol ayrıntılı bilimsel analizler olmaksızın bu mirallerden ayırt etmek zor olabilir.
DİĞER KULLANIMLARI
Krisokol  kaynakları mücevheratta kullanılması açısından yeterli sertliği sağlamasa da, gemologlar  için  yine de büyük önem taşır.Çünkü krizakolun varlığı, aynı bölgede önemli miktarda metalik bakırın bulunduğuna işarettir.
ÖZELLİKLER
Krizakol, mineral ve değerli taşların silikat grubunun bir üyesidir.Bakır,Hidrojen,Slikon ve Oksijen elementlerini içerir.Kristaller simetrinin iki sisteminde de oluşabilir.Bazıları hiçbir yüzün aynı yükseklik,uzunluk ya da genişliğe sahip olmadığı monoklinik sistemde,değerleri ise eşit olmayan ancak birbirine doğru üç yüzden oluşan ortarombik sistemde şekillenir.Krizakol ender olarak saftır ve kristallerin bağlı olacağı sistem,taşın içindeki diğer minerallere bağlıdır.Krizakolün diğer minerallerle bileşimi mohs ölçeğinde 2 ile 4 arasında değişim gösterir.
BİLGİ DOSYASI
 
KRİZAKOL
  • Grubu                          : Slikatlar
  • Kristalik Sistem            : Monokilinik ya da ortorombik
  • Kimyasal Formülü        : Cu2H2Si2O5(OH)4
  • Sertlik                          : 2-4
  • Yoğunluk                     : 2,0-2,4
  • Bölünüm                      : Yok
  • Çatlama                       : Konkodial
  • Renk                           : Yeşilden maviye
  • Damar                         : Beyazdan yeşile
  • Parlaklık                      : Camsıdan mumluya
  • Işınırlık                        : Yok
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder