13 Mayıs 2012 Pazar


KANTAŞI (Heliotrop)
KANTAŞI KENDİSİ DE KUVARSIN GRUBUNA DAHİL OLAN KADIKÖY TAŞININ YARI DEĞERLİ BİR ÇEŞİDİDİR.

Heliotrop olarak da bilinen taşın adı , üzerinde ki çarpıcı  kırmızı beneklerden ve taşın yeşil yüzeyi  üzerinde ortaya çıkan damarlardan gelmektedir.
Kantaşı , Kadıköy taşının kütlenin büyüklüğüne göre üzerinde kırmızı noktalar bulunan koyu yeşil çeşididir.  Bu noktalar demir oksit minerallerinden kaynaklanır ve kimyasal açıdan Kadıköy taşının bir diğer çeşidi olan yeşim ile aynı kimyasal yapıya sahiptir. Halk arasında kantaşı olarak da tabir edilir.

TARİHİ
KÖKENİ
Kan taşı eski çağlardan beri bilinmektedir. Eski efsanelere göre kan taşının sahibine görünmezlik yeteneği verdiğine inanılırdı. Bazı insanlar kırmızı noktaların güneşten geldiğine inanırdı. Taşın diğer adı olan heliotrop a baktığımızda  yunanca güneş anlamıyla helios ve bir şeye yüzünü çevirmek anlamıyla trepein kelimeleri bu inanısın açık bir örneğidir. Orta çağda kan taşı tabakaları heykel tıraşlar tarafından büyük ilgi görüyor. 
Kantaşı , silikanın sıcak su kaynakları  birikmesiyle oyuklarda ya da demir zengini mineraller bulunduran volkanik kayalarda oluşur. Ayrıca , silikanın tuzlu suda çökelmesi sonucu da oluşabilir , burada yine söz konusu bölgede demir zengini cevherler olmalıdır. Eski çağlarda en fazla kantaşı Kıbrıs , Etiyopya ve Hindistan deccan ‘da çıkartılmaktaydı. Aslında hindistan’ın kathiawar yarımadası halen günümüzde taşın başlıca kaynaklarından biridir. Bunun dışındaki bölgeler arasında Avustralya ; Avusturya ; brezilya ; İskoçya ve ABD bulunmaktadır.
KESİMİ
Günümüzde ,  kan taşı özellikle süs eşyaları ve heykelciklerin yapımında kullanılmaktadır. Yarı değerli taş açısından baktığımızda ,  kesilip cilalanarak kabaşon küre ya da damlalar şeklinde işlendiğini görürüz.
              
ÖZELLİKLER
BİLGİ DOSYASI
Tüm diğer kuvars formları gibi , kantaşı  da mineral ve değerli taşların oksit grubunun bir üyesidir. Her molekül , bir silikon ve iki oksijen atomundan oluşur . kantaşı , mikroskobik kuvars kristallerinden oluşan kütlelerden meydana gelir. Çıplak gözle görünmesi neredeyse her zaman mümkün olan bu kristaller simetrinin komplex trigonal sistemine bağlıdır. Kantaşındaki kırmızı benek ve noktalar demir oksit mineralleri ile oluşurken, taşın temel  yeşil rengi ender mineraller attinolit ve seladonitin mikro oranlarda bileşimin ürünüdür. Bu müneraller saf halinda beyaz bir renge sahip olan Kadıköy taşının mükro kristalleri içinde sıkışıp kalmıştır. 
KANTAŞI
  • Grubu                          : Oksitler
  • Kristalik Sistem            : Trigonal
  • Kimyasal Formülü        : SiO2
  • Sertlik                          : 7
  • Yoğunluk                     : 2,6
  • Bölünüm                      : Yok
  • Çatlama                       : Konkodial
  • Renk                           : Kırmızı lekelerle yeşil
  • Damar                         : Beyaz
  • Parlaklık                      : Camlıdan reçineliye
  • Işınırlık                        : Yok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder