13 Mayıs 2012 Pazar


KAPLAN GÖZÜ
KAPLAN GÖZÜ , SİYAH KUVARSIN SARI VE ALTIN KAHVERENGİ DAMARLARI OLAN ENDER ÇEŞİDİDİR.POPÜLER BİR TAŞTIR VE AYRICA SÜSLEMEDE KULLANILIR.

Kaplan gözü lifli bir yapıya sahiptir ve renklerinde siyah renk hakimdir. Kaplan çizgilerini ve rengini demir oksitten alır.

PIRILTILI KUVARS
KÖKENİ
Kaplan gözü kuvarsın renk değiştiren bir çeşididir. Bu renk değiştiren parıltıyla birlikte kedi gözü etkisinin bir başka adıdır. Kedi gözü  genellikle mineral krosidolit (aynı zamanda mavi asbest olarak da bilinir) ve hornblent gibi lifli birleşimler sonucunda  oluşan  optik etkidir. Buna rağmen kaplan gözü her zaman özel sarı ve altın kahve damarlarını demir oksitten alan bir kuvars çeşididir.
Son olarak kaplanın gözü halini alan mineral yaşamına bazı parçaları kuvars olan krosidolit olarak başlar. Krosidolit havaya ve suya maruz kaldığında oksitlenebilecek yada sulanabilecek miktarda demir içerir. Bu kimyasal reaksiyonlar gerçekleştiğinde demir hidroksit adı altında yeni bir kimyasal yapı oluşur. Bu kimyasallardan meydana gelen mineral ise sarı renge sahip limonittir. Krosidolitin içindeki demir oranı yeterince yüksek olduğunda sarı renklendirme küçük limonuit parçalarının kuvarsın lifleri arasında dağıldığı gözün içinde görünür hale gelir.
Kaplan gözü kuvarsın bir formudur ve kuvarsın dünyanın kabuğunun yüzde 12 sini meydana getiren ve çok yaygın olarak görülen bir mineraldir. Kaplan gözü kuvarsın ender çeşitlerinden biridir. Krosiilitin değişimi sonucu oluşur.. krosidolit, dünyanın altında dolaşırken dışarıya çıkıp volkanik kayaları oluşturan  eriyip kristalleşmiş materyaldir. Kaplan gözü özellikle amfibol denilen demir zengini minerallerde görülür. Kaplan gözünün en çok çıkarıldığı bölgeler güney Afrika , kimberley ‘in batı bölgeleridir. Diğer önemli kaynaklar ise batı avusturalya , brezilya , burma , Hindistan ve ABD kalifoniya dır.
KESKİN BAKIŞLI
Pırıltılı kuvarsın bir diğer çeşidi ise keskin bakışlıdır. Keskin bakış yukarıda anlatıldığı gibi kuvarsın krosidolit ile mavi- gri yada mavi – yeşil orijinal kuvars içinde görünür şekilde kalan bileşimidir.
                      
KABAŞONLAR
Kaplan gözünün taşın yüzeyinde parelel bantlar şeklinde görülen parlak ipeksi bir ışıltısı vardır. Bu etkiler çila ve kesimle maksimum orana taşınabilir. Cilalama her zaman kaplan gözünün renklenmesinin parelel damarlarına göre yapılır. Bu arada yuvarlak kesim kullanılırsa da en çok tercih edilen kabaşon kesimdir.
Bu tür kesilen kaplan gözleri küçük süslemelerde ve takılarda kullanılır.
Aynı zamanda karşımıza kaplan gözünden yapılmış kaseler ve vazolar çıkabilir.
ÖZELLİKLER
BİLGİ DOSYASI
Kaplan gözü silikat grubunun bir üyesidir.kuvarsın bir başka formudur ve minerallerin diğer çeşitleri gibi metalik olmayan silikon elementinin oksitidir.
Silikon ve oksijen dünya üzerinde en yaygın elementlerdir. Ve sadece silikonun  kendisi dünya kabuğunun yüzde 27.7 ağırlığını teşkil eder. Kaplan gözü kuvarsın ender rastlanan bir şeklidir. Özel lifli yapısını kendini krosidolitin yerine koyarak alır.(krosidolit aynı zamanda mavi asbest olarak da bilinir metalik element demir içeren amofil grubuna bağlı kompleks bir silikat olan ribekit mineralinin bir çeşididir).
Kaplan gözündeki renkler demirin krosidolitten mineralin kuvars yapısındaki esas gövdede bulunan oksijene eklenmesinden kaynaklanır.
Sonuç olarak karşımıza çıkan kimyasal  bileşim sarı limonittir. (ferruous hidroksit)bu limonit; kuvarsın  liflerine yayılarak kedi gözü etkisi verir.kaplan gözünü ısıtarak limonit parçalarını kırmızı hematite çevirecek kimyasal reaksiyonu yaratabilirsiniz.bu kırmızı minerale öküz kanı denir ve hidroklorik asite konduğunda değerli kaplan gözü kuvarsına benzeyen yeşil –gri bir maddeye dönüşür.
Kuvars gibi kaplan gözünün de bölünümü yoktur, parçalandığında deniz kabuğunun dış yüzeyi,(konkodial yapı)benzeri bir madde bırakır. Porselene sürtüldüğünde ise beyaz damar bırakır. Birçok kaplan gözünün kimyası kuvars ile aynıdır.
KAPLAN GÖZÜ
  • Grubu                          : Silikat
  • Kristalik Sistem            : Trigonal
  • Kimyasal Formülü        : SiO2
  • Sertlik                          : 7
  • Yoğunluk                     : 2,65
  • Bölünüm                      : Yok
  • Çatlama                       : kıymıklı ya da konkodial
  • Renk                           : sarı kahve
  • Damar                         : Beyaz
  • Parlaklık                      : Camlıdan ipeksiye
  • Işınırlık                         : Yok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder